Lage rugklachten

Algemeen

Onderrugklachten komt bij veel mensen voor, vier van de vijf mensen hebben wel eens last van hun onderrug. Soms is de pijn plaatselijk, maar soms straalt te pijn uit naar verschillende andere plekken. Het belemmert je in je functioneren. Negentig procent van de onderrug klachten zijn aspecifiek, niet te herleiden tot een oorzaak.

Soms kan er spraken zijn van een hernia. Als je klachten hebt die lijken op herniaklachten, dan zal je eerst bij de huisarts of fysiotherapeut langs mogen.  Als je een trauma hebt gehad en je hebt daarna rugklachten, dan is het van belang dat een arts daar als eerste naar kijkt. In beide gevallen, zal ik je niet behandelen.

 

Oorzaak van lage rugklachten kunnen o.a. zijn:

  • je tilt iets in combinatie met een draai.
  • lang in een houding zitten
  • repeterend werk verrichten
  • plotseling hevige inspanning verrichten
  • overgewicht

 

Behandeling

Na een anamnese wordt een behandelplan gemaakt. In dat behandelplan zit meestal een aantal massages, maar ook oefeningen die jij kan doen. Deze oefeningen versterken je onderrug en je buik. Via de volgende link kan je een voorbeeld zien van onderrug oefeningen, maar er zijn veel meer oefeningen die je onderrugspieren kunnen versterken. Denk hierbij bijv. aan “planken”, of Yoga oefeningen.

De spieren van je billen en onderrug werken nauw samen. Tijdens de massage worden beiden gemasseerd. Tijdens de massage maak ik gebruik van cupping. Dit zorgt er voor dat je spieren en de lagen er onder losser komen dus zich meer ontspannen.

 

Heb je vaak last van  je onderrug dan kan jij bij mij terecht voor een massage. Zie contact 

 

De bijscholing lag rugpijn heb ik gevolgd bij Mood massage opleiding