Restless legs syndroom en zwangerschap

Ben je zwanger en heb je last van rusteloze benen, dan kan dat vallen onder restless legs syndroom. Benen die maar moeten bewegen, jij die de slaap niet kan vatten en maar blijft draaien. Niet leuk. Weet dat na je zwangerschap dit verdwijnt. Zie volgende link met meer informatie hierover.

Restless legs kunnen ook buiten de zwangerschap voorkomen. Meestal is dit erfelijk. Dat is niet zomaar op te lossen. Een arts kan medicijnen voorschrijven. Wil jij dat niet, dan kan voetreflex (als complementaire zorg) jouw lichaam meer in balans brengen. Massage van je benen en onderrug kunnen de bloedsomloop naar je bekken en benen stimuleren. Ook voetreflex behandeling kan daarbij ondersteunend zijn. Voetreflex kan je niet afhelpen van je restless legs. Voetreflex kan wel jou lichaam aanzetten om meer in balans te komen. Dit heeft wel tijd nodig en is afhankelijk van hoe snel jouw lichaam weer in balans kan komen. Ook triggerpoints kunnen een oorzaak zijn of een rol spelen bij restless legs. Tijdens de behandeling zal ik daar zeker naar kijken.

Soms kunnen je onrustige benen komen omdat je te weinig magnesium via voeding tot je neemt. Via de volgende link kan je daarover meer lezen. Samenvattend kan je eten: groene bladgroenten, alle soorten noten, rauwe cacao, avocado’s, bananen, zeewier en algen, broccoli, peulvruchten, volkoren granen en kraanwater.

Magnesiumolie is een vorm van magnesium die via de huid opgenomen wordt. Met tabletten kan het voorkomen dat je maag/darmstelsel onvoldoende daarvan opneemt. Dat voorkom je door de magnesiumolie op je huid aan te brengen. Via de volgende link kan je hier meer over lezen. Weet dat het een tijdje duurt voordat je lichaam weer voldoende magnesium in en om de cellen heeft. Er is nog niet zoveel onderzoek gedaan naar het magnesium tekort. Bij Zechsal doen ze wel aan onderzoek. Zie link. Op deze site kun je verschillende informatie vinden over magnesium. Twijfel je of dit goed voor je is, overleg dan altijd met je huisarts of verloskundige. Zij kennen jou en weten of dit wat voor je is.

Soms kan een tekort aan mineralen en vitamines een rol spelen bij restless legs. Denk dan aan o.a.: ijzer en vitamine B12. Ga in gesprek met je huisarts en laat bloedprikken. Heb je een tekort dan kan de huisarts je daarbij ondersteunen in hoe daar mee om te gaan en wat daar voor te gebruiken (vb supplementen).

Tips

  • Beweeg voldoende, maak af en toe een (korte) wandeling;
  • Rek en strek regelmatig;
  • drink voldoende water (anderhalf tot 2 liter per dag);
  • wiebel met je tenen en draai je voeten regelmatig op de dag;
  • gebruik afwisselend warme en koude kompressen op je benen;
  • houdt je kuiten warm;
  • neem een warm bad voordat je gaat slapen;
  • probeer een vast slaapritme aan te houden;
  • kijk of het lukt om te stoppen met roken;
  • o.a. koffie, alcohol en cola verergeren de klachten.

Je kunt ook meer lezen via de volgende LINK.